Autocolantele descurajeaza tentativele de furt si permit identificarea bicicletei. Afla mai mult
Info
Intrebari frecvente
Dupa ce mi-am inregistrat bicicleta, cat timp va ramane in baza de date? Cum poate fi bicicleta identificata ca fiind a mea? Ce este seria RdB? Aveti colaborare cu Politia Romana? Cum imi adaug bicicleta in Registru? Cate biciclete pot sa inregistrez? Cum pot sa transfer bicicleta altui utilizator? Cum pot schimba statusul bicicletei mele? Ce se intampla in cazul in care bicicleta mea nu are serie de cadru? Exista statistici din datele pe care le-ati adunat din inregistrari? Ce se întâmpla daca un hot înregistreaza bicicleta ca fiind a lui? Cum ajuta concret Registrul de Biciclete la recuperarea unei biciclete furate, inregistrata in sistem? Ce reprezinta autocolantele distribuite de Registrul de Biciclete? Cum functioneaza?
 
Dupa ce mi-am inregistrat bicicleta, cat timp va ramane in baza de date? Odata inregistrata, o bicicleta va ramane permanent in baza noastra de date.
 
Cum poate fi bicicleta identificata ca fiind a mea? Politia poate identifica proprietarul bicicletei in mai multe moduri:
  1. Dupa seria cadrului – care apare pe majoritatea bicicletelor
  2. Dupa seria RdB – serie unica generata la inregistrarea bicicletei pe site.
  3. Dupa autocolantele permanente din pvc/aluminiu lipite pe cadrul bicicletei. ( variante optionale)
 
Ce este seria RdB? Seria RdB functioneaza in acelasi fel ca si numarul de inmatriculare la masini - demonstrand cine este proprietarul de drept al bicicletei. Daca vinzi bicicleta, seria RdB este transferata, impreuna cu bicicleta, noului proprietar.
 
Aveti colaborare cu Politia Romana? In prezent nu, dar s-au facut demersuri in acest sens, si in viitorul apropiat speram sa le castigam increderea astfel incat sa sa se alature cauzei noastre.
 
Cum imi adaug bicicleta in Registru? Prima data trebuie sa iti faci un cont apasand “Inregistrare” pe pagina pricipala a site-ului. Odata ce contul a fost activat, la sectiunea “Bicicletele mele” din contul utilizatorului vei avea posibilitatea de a-ti adauga bicicleta(le) completand campurile aferente. Din aceeasi pagina poti adauga poze cu bicicleta ta.
 
Cate biciclete pot sa inregistrez?
  1. Pentru inceput, fiecare utilizator va avea disponibile 100 sloturi de biciclete ACTIVE (bicicletele cu alt status – FURAT, RADIAT – nu se adauga la acest numar
  2. Vor urma conturi separate pentru retail-eri cu mai multe sloturi, si diferite facilitati.
 
Cum pot sa transfer bicicleta altui utilizator? Pentru a putea transfera bicicleta altcuiva este necesara adresa de email a persoanei in cauza. In meniul Bicicletele mele, selectati bicicleta care doriti sa o transferati, apasati pe butonul “Transfera bicicleta” si introduceti email-ul noului proprietar. Acesta va primi un email cu instructiuni de finalizare a transferului.
 
Cum pot schimba statusul bicicletei mele? Pentru a schimba statusul bicicletei tale in Furat, Radiat sau Recuperat, intai trebuie sa te loghezi in contul tau. Dupa aceea, selectezi bicicleta careia vrei sa ii schimbi statusul, iar din profilul acesteia selectezi statusul dorit. In cazul in care setezi bicicleta ca fiind furata va trebui sa dai niste detalii in legatura cu furtul.
 
Ce se intampla in cazul in care bicicleta mea nu are serie de cadru? In acest caz te rugam sa completezi cat mai multe detalii despre bicicleta. Mai ales in cazul inregistrarii gratuite (fara a achizitiona nici un pachet de securizare), fara a avea o serie de cadru, identificarea in sistem a bicicletei va fi dificila.
Exista statistici din datele pe care le-ati adunat din inregistrari? Deocamdata nu avem statistici publicate pe site, deoarece lucram la formarea unei mase critice cât mai mari, care sa ofere date cât mai relevante. Dar da, Registrul de Biciclete va avea, în timp, si o sectiune separata pentru statistici în ceea ce priveste numarul de biciclete înregistrate din fiecare oras, numarul bicicletelor furate, care sunt zonele din care se fura cel mai mult si asa mai departe.
Ce se întâmpla daca un hot înregistreaza bicicleta ca fiind a lui? Da, este într-adevar o situatie delicata. Ne-am consultat cu multi specialisti pe aceasta tema, iar concluzia este ca, în ceea ce priveste bunurile mobile, se merge pe principiul bunei credinte, adica ce este la tine se considera a fi al tau. Acceptam ca pot exista astfel de situatii, însa numarul lor nu poate fi semnificativ, pentru a afecta utilitatea de baza a sistemului. În plus, Termenii si Conditiile site-ului prevad ca utilizatorii site-ului sa fi intrat în posesia bicicletelor pe cale legala. În caz contrar, daca se dovedeste ca bicicletele au fost furate, politia poate interveni oricând. Registrul de Biciclete nu este o autoritate care împarte dreptate, nici politia nu ar putea face acest lucru, daca pagubitul nu are acte pe bicicleta. Întotdeauna, procesul de rezolvare al acestor probleme este foarte întortocheat si de multe ori se solutioneaza la mica întelegere. Am studiat foarte multe cazuri în care nu existau acte de posesie, în care pagubitii si-au cautat bicicletele, le-au gasit în posesia altora, iar politia fie a dat câstig de cauza pagubitului, fie hotului. Tocmai pentru a evita aceste ambiguitati, am realizat Registrul de Biciclete, pentru a avea o dovada în plus ca bicicleta îti apartine si, mai mult, pentru a da comunitatii oportunitatea de a-si exprima sustinerea pentru persoana pagubita, dându-i câstig de cauza. Tocmai pentru a evita aceste ambiguitati, am realizat Registrul de Biciclete, pentru a avea o dovada în plus ca bicicleta îti apartine si, mai mult, pentru a da comunitatii oportunitatea de a-si exprima sustinerea pentru persoana pagubita, dându-i câstig de cauza.
Cum ajuta concret Registrul de Biciclete la recuperarea unei biciclete furate, inregistrata in sistem? Ok, “În caz de necaz”, cum spune una din sintagmele proiectului nostru, utilizatorul se logheaza pe contul sau, îsi selecteaza bicicleta în cauza si îi schimba statusul în “Furata”, completând în prealabil date despre locatia de unde i s-a furat, cât si date de contact în caz ca o gaseste cineva. Odata declarata furata, disparitia ei devine automat vizibila la nivel national, într-o zona bine determinata pe site (în meniul Cauta->Biciclete Furate), cât si pe pagina noastra de Facebook, de unde vestea se poate da mai departe, fapt ce îi va creste semnificativ sansele de recuperare. Astfel, daca hotul încearca sa o vânda, noul cumparator va avea posibilitatea sa verifice lista bicicletelor furate de pe site, pentru a se asigura ca nu va avea surprize mai târziu. Mai mult, daca proprietarul bicicletei furate atasase în prealabil acel autocolant special care reprezinta identitarea bicicletei în contextul Registrului de Biciclete, potentialul cumparator, la fel ca orice alta persoana din comunitate care recunoaste bicicleta, va putea contacta proprietarul real (daca acesta a declarat-o furata pe site!), cautând bicicleta în sistem dupa codul de pe autocolant, obtinând astfel datele de contact.
Ce reprezinta autocolantele distribuite de Registrul de Biciclete? Cum functioneaza? Bicicletele pe care au fost lipite aceste autocolante, pot fi cautate în sistem dupa seria autocolantului sau prin scanare în cazul celui QR, rezultatul cautarii fiind statusul bicicletei – activa, furata sau radiata. Relevanta lor reiese in cazul în care bicicleta a fost declarata furata, sistemul afisand datele de contact ale proprietarului, precum si informatii despre circumstantele furtului. Tinem sa subliniem faptul ca sistemul nu ofera nici o informatie despre bicicleta sau despre proprietarul ei in cazul in care bicicleta apare ca activa sau radiata in sistem.
 
Sustinatori